Ogre
7 oC

Piektdiena, 29. marts

Šodien vārda dienu svin
Agija, Aldonis

Tuvākajos gados pašvaldība plāno attīstīt veloinfrastruktūras tīklu novadā

Dānijas veloeksperts viesojas OgrēOgres novada pašvaldība tuvākajos gados plāno būtiski pilnveidot esošo veloinfrastruktūras tīklu visā apvienotajā novadā. 2021. gada 9. novembrī dāņu ilgtspējīgas mobilitātes eksperts Lase Šelde tiešsaistes sanāksmē Ogres novada vadībai un pašvaldības speciālistiem prezentēja izstrādāto rokasgrāmatu, kas sagatavota pēc esošās veloinfrastruktūras tīklu izvērtēšanas šī gada oktobrī.

Kā ziņots iepriekš, šoruden, no 4. līdz 6. oktobrim, Ogrē viesojās ilgtspējīgas mobilitātes eksperts Lase Šelde no Dānijas, kurš trīs dienu garumā iepazina Ogres apkārtni, lai novērtētu esošo veloinfrastruktūras tīklu un piedāvātu jaunus risinājumus šīs infrastruktūras uzlabošanai.

Eksperts pozitīvi novērtēja Ogres novada pašvaldības ieguldīto darbu veloinfrastruktūras sakārtošanā un iedrošināja turpināt iesākto, jo uzskata, ka Ogrei ir visi priekšnosacījumi, lai kļūtu par velobraucēju pilsētu – ir daudz zaļo zonu, relatīvi zema satiksme, daudzas vietas jau ir pielāgotas braukšanai, izvietojot ātrumu ierobežojošās zīmes. Eksperts piedāvāja konkrētus risinājumus velosatiksmes drošības uzlabošanai, aicinot vairāk pievērst uzmanību detaļām – izciļņiem, šķēršļu izvietojumam un taktilajām jeb “taustāmām” robežām, kas ir būtiski nosacījumi, lai velobraucēji uz ceļa justos droši. Viņš mudināja pašvaldību uzsākt darbu pie velokultūras attīstības jautājumu risināšanas valstiskā līmenī, lai nodrošinātu drošus braukšanas apstākļus  maršrutā Saulkalne–Ikšķile– Ogre –Lielvārde–Kaibala–Jumprava.

Veloinfrastruktūra OgrēOgres novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš pateicās eskpertam par ieguldīto darbu un piedāvātajām idejām, uzsverot, ka izklāstītie risinājumi Ogres pilsētas un novada velosatiksmes attīstībai ir ļoti noderīgi. Ogres novada pašvaldība veloinfrastruktūras attīstību ir izvirzījusi kā vienu no prioritātēm. Mērķtiecīgi tiek strādāts pie tā, lai novads būtu velobraucējiem draudzīgs, tādā veidā veicinot iedzīvotāju mobilitāti, aktīva dzīvesveida iespējas, kā arī velotūrisma attīstību, kas ilgtermiņā var dot pozitīvu pienesumu arī vietējiem uzzņēmumiem. Velotūrisms joprojām piedzīvo strauju izaugsmi, dati liecina, ka  velotūrists dienā iztērē trīs reizes vairāk naudas nekā autotūrists, kurš pārvietojas tikai no viena objekta uz otru, pa ceļam neapstājoties.

Prezentācijas noslēgumā Ogres novada pašvaldības Infrastruktūras veicināšanas nodaļas vadītāja Aija Romanovska informēja, ka eksperta izstrādātās rekomendācijas tiks iekļautas pašvaldības attīstības plānošanas dokumentos. Viņa pastāstīja, ka nākamgad budžeta ietvaros paredzēta esošās veloinfrastruktūras sakārtošana un uzlabošana, ievērojot eskperta sniegtās rekomendācijas. Tāpat plānots piedalīties dažāda veida projektos ar mērķi piesaistīt finansējumu velotīkla izbūvei posmā no Ikšķiles līdz pat Jumpravai. Viens no eksperta piedāvātajiem risinājumiem bija arī velobraucēju uzskaitīšanas iekārta, kas sniegtu noderīgus datus par velobraucēju plūsmu. A. Romanovska informē, ka šāda veida iekārtas jau ir uzstādītas dabas parkā “Ogres Zilie kalni” un Ķeipenē, netālu no ekspozīcijas “24 kadri”. Iegūtie rezultāti ir ne tikai informatīvi, bet arī ļoti noderīgi darbam. Tas ļauj saprast objekta noslogojumu, kā arī izdarīt secinājumus par to, cik lieli finanšu līdzekļi nepieciešami objekta uzturēšanā. Iegūtie dati tiek izmantoti arī jaunu projektu izstrādē. Plānots, ka nākotnē arī citviet Ogres novadā varētu tikt uzstādītas šādas velobraucēju skaitītāju iekārtas.

Informācijas avots: www.ogresnovads.lv