Ogre
0 oC

Sestdiena, 20. aprīlis

Šodien vārda dienu svin
Mirta, Ziedīte

Eksperts no Dānijas izvērtē velosatiksmes infrastruktūras attīstības iespējas novadā

Veloinfrastruktūra OgrēNo 4. līdz 6. oktobrim Ogrē viesojās arhitekts, pilsētplānotājs, ilgtspējīgas mobilitātes eksperts Lase Šelde no Dānijas, kurš trīs dienu garumā iepazina Ogres apkārtni, lai novērtētu esošo veloinfrastruktūras tīklu un piedāvātu jaunus risinājumus šīs infrastruktūras uzlabošanai.

Trīs dienu ietvaros Dānijas eksperts L. Šelde nobraucis 70 kilometrus, kas ļāva īsā laika posmā padziļināti izvērtēt gan velobraucēju iespējas Ogrē, gan novadā kopumā; eksperts arī pārliecinājās par velosipēdistu drošību uz autoceļa A6.

Ar saviem pirmajiem novērojumiem un secinājumiem eksperts iepazīstināja arī Ogres novada pašvaldības vadību un speciālistus, taču pilnīgu situācijas analīzi un konkrētus risinājumus veloinfrastruktūras attīstībai L. Šelde sagatavos mēneša laikā.

Eksperts pozitīvi novērtēja Ogres novada pašvaldības ieguldīto darbu veloinfrastruktūras sakārtošanā un iedrošināja turpināt iesākto, jo tikai darot un mēģinot varam kļūt vēl labāki. Viņš aicināja aktualizēt jautājumu par velobraucēju un gājēju drošību, prioritāri nosakot, kad priekšroka ir automašīnai, kad gājējiem, kad velobraucējiem. Jāizstrādā konkrēta kārtība, lai visi satiksmes dalībnieki justos droši un pārliecināti par savām gaitām.

L. Šelde uzskata, ka Ogrei ir visi priekšnosacījumi, lai kļūtu par velobraucēju pilsētu – ir daudz zaļās zonas, relatīvi zema satiksme, daudzas vietas jau ir pielāgotas braukšanai, izvietojot ātrumu ierobežojošās zīmes. Dānijā riteņbraukšana ir dzīvesveids, arī Ogre to var sasniegt. Būtiski jebkurā infrastruktūras projektā ņemt vērā velobraucēju vajadzības, izplānojot, kur atradīsies velo novietne, kā šai vietai varēs piebraukt ar velosipēdu u.tml. 

Veloinfrastruktūra OgrēEksperts vērsa uzmanību uz bērnu izglītošanu pirmsskolā par riteņbraukšanas kultūru, lai nodrošinātu pēctecību no mazām dienām līdz pat pieaugušam vecumam. Dānijā pirmsskolās veiksmīgi tiek īstenotas izglītojošas un atraktīvas programmas, lai izaudzinātu drošus velobraucējus.

Viņaprāt, ilgtermiņā ieguvējas būs tās pašvaldības, kuras investēs veloinfrastruktūrā, jo nākotnē velosipēds kļūs arvien populārāks un ierastāks pārvietošanās veids.

Vizītes ietvaros eksperts devās velobraucienā arī pa maršrutu Saulkalne–Ikšķile–Ogre–Lielvārde–Kaibala–Jumprava, jo pašvaldībai ir mērķis šo posmu savienot, nodrošinot iedzīvotajiem ērtu pārvietošanos. Eksperts uzskata, ka jautājums jārisina valstiskā līmenī, drošākā opcija ir veloceļa piebūve, paplatinot esošo ceļu. Tikai tādā veidā var nodrošināt drošus braukšanas apstākļus velobraucējam un spert nozīmīgu soli velokultūras attīstībā.

Noslēgumā eksperts mudināja Ogres novada pašvaldību turpināt iesākto, viņaprāt,  Ogres novads var attīstīt velotūrismu, piesaistot velobraucējus no visas Eiropas.  Arī eksperts ir gandarīts par iespēju viesoties Ogrē un jau nevar sagaidīt nākamo viesošanos mūsu pilsētā.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis novērtēja eksperta paveikto, tai skaitā sniegtās rekomendācijas, uzsverot, ka iespēju robežās visi ierosinājumi tiks ņemti vērā, veidojot velosatiksmes infrastruktūru novadā.

Veloinfrastruktūra Ogrē Veloinfrastruktūra Ogrē

Informācijas avots: www.ogresnovads.lv