Ogre
12 oC

Svētdiena, 5. maijs

Šodien vārda dienu svin
Ģederts, Ģirts

Ogres Centrālā bibliotēka iekļauta grāmatā par Latvijas kultūrtelpu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība (LNB Atbalsta biedrība) izdevusi arhitekta Jāņa Dripes grāmatu “KULTŪRTELPA – 21. gadsimta kultūras būves Latvijā”. Grāmata ir bagātīgi ilustrēts un apliecinošs vēstījums par 83 arhitektoniski veiksmīgām un nozīmīgām kultūras būvēm un 9 projektiem visos Latvijas novados. To vidū ir arī Ogres Centrālā bibliotēka.

Kultūras būves ir pilsētu vietzīmes – tās vairo atpazīstamību un akcentē sabiedrības vērtības. Ēku saturs ir nācijas garīgās attīstības pamats, kultūras būvju arhitektūra bagātina mūsu dzīves telpu, atjaunojot vēsturisko mantojumu un radot jaunus simbolus.

Autors Jānis Dripe: “Darbs pie šādas grāmatas sniedz gandarījumu par manu kolēģu - arhitektu radošu veiksmi un lepnumu par savu valsti. Tik daudz un tik dažādu jomu kultūras būvju kā šī gadsimta ievadā, nekad Latvijas 105 gadu vēsturē nav tapis. Kultūras infrastruktūras vērienīgais pienesums noteikti ir 21. gs. sākuma redzamākais notikums Latvijas būvmākslā. Lai arī Rīgas dominante Latvijas kultūras un ekonomiskajos procesos nav apstrīdama, tieši jaunas mākslas un izziņas ēkas ir vairojušas valsts reģionu un mazo pilsētu dzīves kvalitāti.

Grāmatas izdevējs ir LNB Atbalsta biedrība, tās direktore Karina Pētersone uzsver: “Grāmatā iekļautās kultūrvietas ir nozīmīgas ne tikai kā fiziskas telpas, tās koncentrē latvisko identitāti, vērtības, mantojumu, tradīcijas. Tas ir īpaši nozīmīgi nelielām nācijām. Katra bibliotēka, muzejs, koncertzāle, skola ir apliecinājums Latvijas apņēmībai, gribai un varēšanai. Grāmata ir stāsts pasaulei par Latviju un latviešiem un stiprinājums mums pašiem – mūsu pašvērtībai, lepnumam un patriotismam.”

Grāmata tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Ventspils valstspilsētas domes, Rīgas valstspilsētas, Liepājas valstspilsētas, Talsu novada, Cēsu novada, Bauskas novada, Ropažu novada, Valmieras novada, Aizkraukles novada, Siguldas novada, Kuldīgas novada, Dobeles novada, Ādažu novada, Jēkabpils novada, Saulkrastu novada pašvaldību, RERE GRUPALNK INDUSTRIES un AIDACO CONSTRUCTION atbalstu.

Grāmatu var iegādāties LNB veikalā Draugu telpa vai internetveikalā eveikals.lnb.lv.

Informāciju sagatavoja: Sanita Kitajeva, LNB Atbalsta biedrība

 

Par bibliotēku

Ogres Centrālā bibliotēka kalpo kā daudzfunkcionāls kultūrizglītības centrs, kurā atrodas bibliotēka un Ogres novada Dzimtsarakstu nodaļa.  Ēka ir koka būve, tā ir Latvijā viena no pirmajām sabiedriskajām ēkām, kuras pamatā ir līmētā masīvkoka konstrukcijas un lielākā pasīvā publiskā koka konstrukciju celtne Latvijā, kas būvēta pēc ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Šogad Ogres Centrālā bibliotēka ieguva 1. vietu konkursā “Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā 2023”.

Konkursā “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2020” Ogres Centrālās bibliotēkas projekts ieguva 1.vietu nominācijā “Ilgtspējīgākais projekts 2020”. Ogres Centrālās bibliotēkas ēka 2021.gadā kļuvusi arī par skates “Gada labākā būve Latvijā 2021” laureāti nominācijās "Koka būve" un "Publiska jaunbūve". Konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2021” grand prix balva piešķirta Ogres Centrālās bibliotēkas jaunbūvei. Ogres Centrālā bibliotēka izvirzīta Starptautiskās bibliotēku asociācijas un institūcijas federācijas (IFLA) gada balvai un bija viena no četrām pretendentēm uz titulu Gada publiskā bibliotēka 2022.