Ogre
19 oC

Svētdiena, 28. aprīlis

Šodien vārda dienu svin
Tereze, Gundega

Apkopota tūrisma statistika par 2023. gadu

Noslēdzoties 2023. gadam Ogres novada Tūrisma informācijas centrs (TIC) apkopojis tūrisma statistiku par pagājušo gadu, kā arī atskatās uz paveikto aizvadītajā gadā.

Mājaslapas statistika

Apskatot mājaslapas statistiku, redzams, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu kopējais mājaslapas apmeklētāju skaits pieaudzis par 4 %, sasniedzot 113 tūkstošus lietotāju gadā. Atšķirībā no iepriekšējā gada, lielākā interese gada griezumā vērojama  tieši laikā, kad notiek lielākie un nozīmīgākie novada pasākumi - pilsētas svētki Ikšķilē, Ķegumā, Lielvārdē un Ogrē, kā arī gada izskaņā, kad Ogres novadā tiek iedegti krāšņie Ziemassvētku rotājumi un cilvēki meklē informāciju par tematiskajiem maršrutiem un citu praktisku informāciju.

Mājaslapas apmeklētāji visbiežāk apskatījuši sadaļu “Pasākumi”, "Dabas objekti", “Kafejnīcas”, “Naktsmītnes”, "Maršruti un kartes".

80 % mājaslapas lietotāju bijuši rīdzinieki. Liela interese par Ogres novadu ir arī citu lielo pilsētu iedzīvotājiem no Jelgavas, Jēkabpils, Jūrmalas, Valmieras, Aizkraukles, Liepājas. No kopējā  mājaslapas lietotāju skaita, kas meklējuši informāciju par Ogres novada atpūtas iespējām, 4,7% ir bijuši ārvalstnieki. 81% lapas lietotāju apmeklējuši tūrisma mājaslapu pirmo reizi.

Mobilā aplikācija “Ogres novadnieks”

Aplikācija “Ogres novadnieks” noder ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, bet arī viesiem. 2023. gadā mobilo aplikāciju lietojuši 6481 cilvēki, un tā atvērta vairāk kā 208 400 reizes. Galvenokārt tika aplūkota informācija par sabiedrisko transportu; ierosinājumu, īpašo piedāvājumu, pasākumu, kā arī Tūrisma sadaļa (3185 skatījumi).

Lietotnē “Ogres Novadnieks” ir pieejama visaptveroša tūrisma informācija par Ogres novada tūrisma objektiem, kā arī bezmaksas audiogids. 2023. gadā Ogres novada Tūrisma informācijas centrs papildināja lietotnes audiogida stāstu krājumu ar 39 jauniem stāstiem par Ogres novada jaunajām teritorijām. Objekti ar audiogida stāstiem tika marķēti arī dabā, visā apvienotajā Ogres novadā. Mobilajā aplikācijā “Ogres novadnieks” pašlaik kopā pieejami 179 stāsti par Ogres novada interesantākajām vietām, vēsturiskajiem notikumiem un personībām. Tos ierunājis aktieris Jēkabs Reinis.

Interaktīvie stendi

Ogrē darbojas divi interaktīvie stendi, kuros var atrast tūrisma informāciju ārpus TIC darba laika. Tas nozīmē, ka informācija par apskates objektiem, kafejnīcām, naktsmītnēm, sabiedrisko transportu un citām tūristiem noderīgām lietām pieejama visu diennakti. Pagājušajā gadā interaktīvajā stendā, kas atrodas pilsētas skvērā, informācija meklēta 5606 reizes, savukārt digitālajā stendā, kas novietots pie Ogres dzelzceļa stacijas - 4357 reizes. Interesenti visvairāk meklējuši sadaļu “Kartes”, informāciju par Ogres pilsētu, tās apskates vietām, ēdināšanas iestādēm un naktsmītnēm. Tāpat ir bijusi interese par apskates vietām Ogres novadā, suvenīru iegādi un sabiedriskā transporta kustību.

Savukārt interaktīvajā stendā, kas uzstādīts pie kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža", var atrast informāciju par Tīnūžu muižu un Rīgas operāciju 1. pasaules karā. Šajā stendā informācija skatīta 1724 reizes.

Tūrisma informācijas centra apmeklētāji

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, 2023. gadā nav vērojamas izteiktas apmeklētāju skaita izmaiņas. Tūrisma informācijas centrā aizvadītajā gadā apkalpoti 2654 apmeklētāji, bet pa tālruni 190 klienti. Lielākā daļa tūrisma informācijas centra apmeklētāju interesējās par apskates objektiem Ogres novadā, vēlējās saņemt kartes un bukletus, kā arī ieguva informāciju par ēdināšanas iestādēm un pasākumiem. Vietējie iedzīvotāji pārsvarā izmantoja iespēju pieteikt Ogres novadnieka karti.

Daudz retāk iedzīvotāji un viesi izmanto iespēju sazināties pa e-pastu. Lai gan ar e-pasta starpniecību vietējie iedzīvotāji sazinās retāk, tomēr šis saziņas veids ērtāks ir ārzemju viesiem, no kuriem saņemtas visvairāk ziņas.

Savukārt saziņa caur sociālajiem medijiem ir aktīvāka, jo cilvēki izmanto iespēju uzdot jautājumus, kas bieži vien sakrīt ar laiku, kad parādās kāds saistošs un aktuāls ieraksts. Arī sociālo tīklu platformu sekotāju skaits 2023. gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palielinājies – “Instagram” par 4% un “Facebook” par 10%.

Pasākumi

Pagājušajā gadā tūrisma plānošanas un attīstības nodaļa noorganizēja piecus tūrisma pasākumus – pavasarī laivu braucienu pa Ogres upi, vasarā pārgājienu pa Ogres upes ieleju, velobraucienu Jumprava - Lēdmane - Jumprava, kā arī rudens pārgājienu Tīnūžu apkārtnē un  Tēvu dienas pasākumu Lielvārdē. Kopumā pasākumus apmeklējuši 155 dalībnieki, kuru starpā bija viesi gan no Rīgas un Pierīgas, gan arī attālākām pilsētām.

3. jūnijā, Ģimenes dienas ietvaros pirmo reizi Ogrē norisinājās VIII Latvijas Tūrisma informācijas tirgus, kura ietvaros viesiem un vietējiem iedzīvotājiem bija iespēja iepazīties ar vietējā tūrisma piedāvājumu Latvijā.

Augustā sadarbībā ar LIAA Tūrisma departamentu un Lauku tūrisma asociāciju “Lauku ceļotājs” tika noorganizētas “Mājas kafejnīcu dienas”. Tajās piedalījās 15 mājas kafejnīcas, kas kopā uzņēma ~ 2000 viesus, kas ir par 35% vairāk nekā pērnajā gadā.

Pavasarī noorganizēta LIAA (Latvijas investīciju un attīstības aģentūra) Tūrisma departamenta darbinieku vizīte, bet vasarā noorganizēts tūrisma speciālistu apmaiņas brauciens pa Ogres novadu.

Savukārt rudenī noorganizēts gadskārtējais tūrisma uzņēmēju pieredzes apmaiņas brauciens. Arī 2024.gadā plānoti vairāki aktīvā tūrisma pasākumi.

Tūrisma objekti

Pagājušajā gadā Ogres novadā, atklāti divi jauni tūrisma objekti, ko realizējusi pašvaldība: vides izglītības taka dabas parkā “Ogres ieleja” un Lielvārdē atklāts piemineklis kolhoza “Lāčplēsis” priekšsēdētājam Edgaram Kauliņam.

Tāpat 2023. gadā Ogres novadā savu darbību sākuši jauni tūrisma uzņēmēji - ir izveidotas piecas jaunas naktsmītnes, piecas ēdināšanas iestādes, kā arī vairāki objekti sākuši uzņemt apmeklētājus: ceptuve “Bricēni”, “Krustiņu kvartāla” keramikas darbnīca un “Rūgts!Šokolādes” darbnīca.

Kopumā 2023.gads tūrisma jomā Ogres novadā ir aizvadīts aktīvi un rosīgi. Interese par Ogres novada tūrisma atpūtas un izklaides iespējām pieaug. Pašvaldība turpinās attīstīt tūrisma infrastruktūru, veicināt galamērķa atpazīstamību un veidot mārketingu, lai izaugsme turpinātos arī šajā gadā.