Ogre
11 oC

Pirmdiena, 29. aprīlis

Šodien vārda dienu svin
Raimonds, Laine, Vilnis

Ogres muzejā atklātas divas izstādes par brīvības cīņu tēmu

Izstāde Ogres muzejāOgres Vēstures un mākslas muzejā 10.novembrī atklātas divas izstādes  un instalācija "Latvju zeme vaļā stāv!".

Izstādes saistītas ar Lāčplēsi

Abas izstādes saistītas ar Lāčplēsi, kura tēls ir cieši saistīts ar Ogres novadu un simbolizē latviešu tautas brīvības cīnītājus. Lāčplēša vārdā nosaukts valsts augstākais militārais apbalvojums, kas piešķirts Pirmā Pasaules kara un Latvijas Neatkarības kara varoņiem. Izstādē “Lāčplēša ordenis. Ogres novada varoņu stāsti.” apskatāmi ar Lāčplēša Kara ordeni un Ogres novadniekiem – Pirmā Pasaules kara un Latvijas Neatkarības kara dalībniekiem – saistīti vēsturiski priekšmeti no G. Rusiņa, J. Vigupa un citām kolekcijām.  Izstādes atklāšanas laikā bija iespēja gan no muzeja pārstāvjiem, gan ordeņu kolekcionāriem vairāk uzzināt par ordeņu saņēmēju dzīves gājumu. Tāpat atklāšanas dienā apmeklētājiem bija īpaša iespēja aplūkot īstu I šķiras Lāčplēša Kara ordeni, kas ir piešķirts Francijas ģenerālštāba priekšniekam, ģenerālim Marie Eugene Debeney kā simbolisks žests par Francijas atbalstu Latvijas Neatkarības karā.

Otra izstāde veltīta ar Ogres novada pašvaldības iniciatīvu atjaunotajai rokoperai “Lāčplēsis”, kuras uzvedums norisinājās 28. jūlijā Lielvārdes parkā un 14. oktobrī arēnā “Rīga” un tajā izstādīti mākslinieces Annas Mūnas (Dana Dombrovska) radītie kostīmi. 

“Stāsts  par Lāčplēsi ir stāsts par Varoni. Un saņemot iespēju piedalīties šī pasakainā varoņstāsta tapšanā, es sev jautāju - ko es varu darīt Gaismas vairošanā?”, atklāj tērpu māksliniece Anna Muna. Māksliniece Lāčplēša varoņus auklējusi caur sirdi un caur savām rokām, tērpos krāsu izvēlē ļaujoties krāsu spēkam un atbrīvojoties no pelēkā, piezemētā. Krāsas, raksti un audumu musturi kārtojušies, meditējot uz katra varoņa stāstu. “Manu tērpu maģija ir tajā, ka tie palīdz iztaisnot muguru, tie dod spēku, priecē  acis un, ja aktieri, uzvelkot manis radīto tērpu, dzied caur sirdi, tad dziesma neizbēgami sasniegs arī klausītāju sirdis. Priekš manis radīšana ir dzīvs process. Es nevaru izstāstīt precīzu aprakstu katram no tērpiem, jo tie top darot. To arī novēlu mūsu tautai. Sākt ar sevi un darīt labāko, kas katram dots,” norāda tērpu māksliniece Dana Dombrovska.

Lai gan tērpi ir ļoti krāšņi, to radīšanai lielākoties tika izmantoti lietoti materiāli, tādejādi domājot arī par vides ilgtspēju. Atklājot izstādi, māksliniece pateicās par sniegto iespēju un lielisko sadarbību ar Ogres novada Kultūras centru. Viņa atzīmēja, ka darbs nebija viegls, tomēr ir liels gandarījums par paveikto. 

 

Rokoperas LĀČPLĒSIS tērpu izstādē Ogres Vēstures un mākslas muzejā eksponēti 17 rokoperas tēlu tērpi.

Vai latvju zeme vaļā stāv?

Lāčplēša eposs, tajā attēlotie varoņi, mūsu tautas vēsture ar smagajām brīvības cīņām ir kā labs atgādinājums: sargi savu zemi, esi modrs! Brīvībai ir dārga cena.

Par to, kā sargājam savu zemi, cik modri esam, ir atspoguļots instalācijā “Latvju zeme vaļā stāv!”. Instalācijas mērķis ir atmodināt patriotismu cilvēkos, likt domāt, vērīgāk palūkoties apkārt un ieraudzīt kangarus savā tautā.

Visas izstādes būs apskatāmas līdz 3. decembrim.