Ogre
11 oC

Ceturtdiena, 2. maijs

Šodien vārda dienu svin
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ogres Centrālā bibliotēka atpazīstama arī Baltijas mērogā

Aizvien vairāk par Ogres pilsētu interesējas ārzemju viesi, tostarp kaimiņi no Baltijas valstīm. Sevišķi lielu interesi šogad izrādījuši igauņi. Par to pārliecināties var Ogres Centrālajā bibliotēkā, kas bieži uzņem dažādas viesu delegācijas un interesentu grupas.

Septembrī uzņemtā bibliotekāru delegācija no Igaunijas – Sāremā un Hijumā salām –, priecājās par pilsētas pērli, novērtējot bibliotēkas arhitektūru, kā arī telpu funkcionalitāti.

Savukārt Vīlandes pilsētas viesi no Igaunijas ar interesi apskatīja bibliotēkas ēku šī gada jūnijā. Viesi iepazinās ar Ogres Centrālās bibliotēkas pieredzi darbā ar bērniem un jauniešiem, novadpētniecības darba aspektiem, kā arī bibliobusa darbības principiem.

Arī ciemiņi no Ogres novada pašvaldības sadraudzības pilsētām Hāpsalu un Jehvi, šogad ciemojoties Ogrē, atzinīgi novērtējuši mūsdienīgo pilsētvides objektu un pilsētas attīstības gaitu.

Šogad jaunā bibliotēka uzņēmusi 13 ārzemju grupas no Igaunijas, Somijas, Zviedrijas un Polijas, Moldovas, Ukrainas. Drīzumā pieteikts arī lietuviešu grupas apmeklējums, kā arī ieplānots uzņemt vairākas igauņu ekskursantu grupas. Tāpat vēl pieteikta viesošanās no Zviedrijas.

Vērojot arvien augošo ārzemju grupu interesi, jau tagad varam būt gandarīti par to, ka iespaidīgā būve kļūst par vienu no nozīmīgākajiem ārvalstu viesu piesaistes enkurobjektiem Ogres novadā.

Pozitīvi vērtējams tas, ka igauņi, kuru valstī vērojama strauja attīstība tehnoloģiju un inovāciju jomā, novērtē Ogres pilsētas attīstības tempus un izvēlas to kā paraugu, kuru vērts apmeklēt. Priecājamies par lielo kaimiņu interesi un gaidām ciemos ikvienu,  kas vēl nav apskatījis Baltijas modernāko bibliotēku.

Ar savu stratēģisko redzējumu, izceļot iniciatīvas, kas ir pozitīvi veicinājušas pilsētas pārveidi, Ogre arī turpmāk atbalstīs ilgtspējīgu un mūsdienīgu inovāciju ieviešanu, kļūstot par piemēru pilsētām ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā.

Par bibliotēku

Ogres Centrālā bibliotēka kalpo kā daudzfunkcionāls  kultūrizglītības centrs, kurā atrodas bibliotēka un Ogres novada  Dzimtsarakstu nodaļa. Ēka ir koka būve, tā ir Latvijā viena no  pirmajām sabiedriskajām ēkām, kuras pamatā ir līmētā masīvkoka  konstrukcijas un lielākā pasīvā publiskā koka konstrukciju celtne  Latvijā, kas būvēta pēc ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Šogad  Ogres Centrālā bibliotēka ieguva 1. vietu konkursā  “Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā 2023”.