Ogre
15 oC

Svētdiena, 5. maijs

Šodien vārda dienu svin
Ģederts, Ģirts

Starptautiskās Tūrisma dienas ietvaros Tīnūžu apkārtnē norisinājies pārgājiens

30.septembrī, Starptautiskās Tūrisma dienas ietvaros, Ogres novada Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar Kultūras mantojuma centru "Tīnūžu muiža", organizēja izzinošu un vēsturisku pārgājienu pa Tīnūžu apkārtni, kur norisinājušies nozīmīgi Pirmā pasaules kara notikumi, jeb kauja pie Mazās Juglas. Pārgājiena saturisko daļu vadīja Kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža" vadītājs Kaspars Špēlis.

Pasākumā piedalījās vairāk kā 30 dalībnieki, kas bija sabraukuši gan no tuvākas, gan tālākas apkaimes, tostarp Siguldas, Cēsīm, Mārupes, Rīgas.

Pārgājiena pirmā daļa iesākās ar īsu ekskursiju pa Kultūras mantojuma centru, kas atrodas 20. gs. 30. gadu sākumā celtajā klēti, kurā izveidota pamatekspozīcija, kas veltīta latviešu strēlnieku kaujām pie Mazās Juglas upes 1917. gadā.

Pasākuma turpinājumā notika aktīvākā daļa, kuras laikā tika noieti teju 12 km ar interesantu stāstījumu par dažādām kara tēmām:

-Ierakumu karš. Nocietinājumu būves un aizsardzības sistēmas.

-Slēptās briesmas Latvijas zemē. Par nesprāgušās munīcijas draudiem agrāko kauju vietās.

-Kara Dievs. Artilērijas loma un tās attīstība 1. pasaules karā.

-Kara sanitāri, viņu darba specifika un viņu nenovērtētais ieguldījums.

-Indīgās gāzes karā. Ķīmiskie ieroči 1. pasaules karā un Rīgas operācijā.

-Karš un karavīra nāve. Darbs ar informāciju toreiz un tagad.

Apstāšanās punktos, dalībnieki iepazina vēsturiskas kauju vietas, priekšmetus un to nozīmi, piedalījās vairāku uzdevumu veikšanā.

Viens no uzdevumiem bija “Iešana ķēdēs” - viena no visbiežāk izmantotajām kājnieku uzbrukuma formācijām 1. pasaules kara laikā. Šķietami vienkāršā darbība patiesībā prasa ārkārtīgi rūpīgu karavīru sagatavošanu, atbildību, drosmi, komandiera spēju zibenīgi novērtēt kaujas lauku, izpildot manevrus.

Pārgājiena dalībniekiem devām uzdevumu sadalīties trijās grupās un veikt "ļoti bīstama", atklāta lauka šķērsošanu savstarpēji mijiedarbojoties. Pēc īsas apmācības, grupas patstāvīgi spēja izpildīt improvizētu kājnieku formāciju "ķēde" un pat veikt manevrēšanu pie virziena maiņas vai jaunu uzdevumu saņemšanas. Katrs varēja pārliecināties cik šķietami vienkārša darbība patiesībā ir sarežģīta.

Otrs uzdevums dalībniekiem bija "Nesaprotamā abreviatūra" jeb karavīra identificēšana pēc nāves, balstoties uz iegravētām saīsinātām vārdu savienojuma sastāvdaļām uz kapu pieminekļiem.

Kaujās pie Mazās Juglas ir krituši vairāk kā tūkstotis Vācijas armijas karavīru. Galvenokārt, krituši kaujās pret 2. Latviešu strēlnieku brigādi. Galvenokārt, kritušie apglabāti dažādās kapsētās. Mūsdienās bez iepriekšējām zināšanām nav iespējams noskaidrot šķietami neparasto abreviatūras virknējumu vācu valodā, kas sastopams Vācijas armijas kapsētās. Kas ir rakstīts uz šo kritušo karavīru krustiem un ko mēs varam uzzināt par kritušajiem karavīriem? To mēs centāmies noskaidrot.

Pārgājiena dalībniekiem, vadoties pēc izskaidrotas sistēmas un pēc iepriekš sagatavota formulāra, katram bija iespēja "atkodēt" informāciju par kādu karavīru, lai ikviens spētu orientēties Vācijas armijas kritušo karavīru kapsētas uzbūvē un tur redzamajā kārtībā. Liekot kopā atsevišķus saīsinājumus, kas redzami uz apbedījumu krustiem, veidojās plašāks priekšstats par 1. pasaules karā kritušo karavīru.

Pasākuma dalībnieki bija ļoti gandarīti par aktīvi pavadīto sestdienu, uzdeva neskaitāmus jautājumus un visbeidzot baudīja rudens dzestros un mainīgos laikapstākļus.

Apskatīt maršrutu šeit.

Lai burvīgs Zelta rudens iesākums.