Ogre
16 oC

Svētdiena, 5. maijs

Šodien vārda dienu svin
Ģederts, Ģirts

Rokoperas “Lāčplēsis” jaunais iestudējums izvirzīts balvai “Kilograms kultūras”

Rokopera Līdz 29. septembra plkst. 23.59 norit Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2023" rudens balsojums, kurā kategorijā “Notikums” izvirzīts arī vērienīgais Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes leģendārās rokoperas "Lāčplēsis" jaunais iestudējums Lielvārdē.

Iestudējuma atjaunošana ir Ogres novada pašvaldības iniciatīva, projekta īstenošana noritēja, sadarbojoties Ogres novada Kultūras centram un Producentu grupai 7.

Rokoperas "Lāčplēsis" jaunais iestudējums Lielvārdes parkā norisinājās šī gada 28. jūlijā, atzīmējot Andreja Pumpura eposa "Lāčplēsis" 135. gadadienu, kā arī rokoperas 35. gadskārtu. Uzvedums pirmo reizi izskanēja Andreja Pumpura dzimtajā vietā. Vēsturiskās vietas klātbūtne, Lielvārdes pilsdrupas un Daugavas ūdeņu plūdums kalpojuši par iedvesmas avotu jaunā uzveduma tapšanā un kļuvusi par nozīmīgiem elementiem pašā uzvedumā.

“Būtiski Latvijas kultūras telpu piepildīt ar latvisku saturu, kas veido tautas pašapziņu. Spēcīgāku stāstu par Lāčplēsi latviešu literatūrā grūti atrast. Arī jaunais sauklis “Šeit dzimst leģendas” godina novadā dzimušās leģendas, lepojoties ar eposu “Lāčplēsi”, kas vieno visu novadu un tautu, un eposa autoru Andreju Pumpuru. Esam lepni un gandarīti, ka tieši Ogres novada Lielvārdē, Andreja Pumpura dzimtajā vietā, ar spilgtām emocijām, iespaidīgu skatuves scenogrāfiju un milzīgu kopības sajūtu tapa un skatītājus iedvesmoja Zigmāra Liepiņa un Māras Zālītes leģendārās rokoperas LĀČPLĒSIS jaunais iestudējums,” par iestudējumu stāsta tā idejas autors, Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis.

Piedalīties balsojumā un izvēlēties spilgtāko šī gada notikumu kultūrā var šeit: Balsojums / Kilograms Kultūras / LSM.lv

Rokoperas “Lāčplēsis” tapšanā piedalījās jaudīga un spilgta komanda

Rokopera Rokoperas jaunais iestudējums pulcēja jaudīgu radošo komandu, spilgtus izpildītājus un tautā iemīļotus māksliniekus. Lāčplēša loma tika uzticēta dziedātājam Atim Zviedrim, Laimdotu atveidoja smalkas un niansētas balss īpašniece, vokāliste Beāte Zviedre. Kangars ir dziedātājs Marts Kristians Kalniņš un kā norāda režisore Rēzija Kalniņa, tieši šīs trijotnes savstarpējās attiecības ir jaunā rokoperas uzveduma centrā.

Lielvārda lomā iejutās operas solists, tenors Raimonds Bramanis, Dīterihu atveidoja Atis Ieviņš, Līkcepures lomā aktieris Gundars Grasbergs, Koknesi izdziedāja Jānis Buķelis, Ziemeļmeitas lomā dziedātāja Alise Kante, Staburadzes tēlā - dziedātāja Anmary, savukārt Teicējas lomā iejutās aktrise Zane Jančevska. Nozīmīgas lomas izrādē atveidoja a capella grupa Latvian Voices, bet raganu, vellu, jodu, ziņotāju tēlos redzējām jaunākās paaudzes talantus Sarmu Liedi, Austru Kozuliņu, Sanitu Rozi, Edvardu Griezi, Tomu Kalderauski, Tomu Kursīti un Artūru Biķernieku.

Savukārt pie taustiņinstrumentiem mūzicēja pats mūzikas autors Zigmars Liepiņš, viņam līdzās - Uldis Marhilevičs. Ģitāru spēlēja Mārcis Auziņš, basa ģitāru Valters Sprūdžs, savukārt pie sitaminstrumentiem Gundars Lintiņš.

Mūziķu un aktieru sastāvu kuplināja arī novada amatierkolektīvi - Lielvārdes jauktais koris “Lāčplēsis”, jauniešu deju kolektīvs “Pūpolītis”, folkloras kopa “Josta”, Ķeguma jauktais koris “Lins” un Tomes folkloras kopa “Graudi”.

Izrādes radošajā komandā režisores Rēzijas Kalniņas vadībā darbojās arī režisores asistente Dace Micāne-Zālīte, horeogrāfe Inga Raudinga, scenogrāfe Kristīne Kutepova, kostīmu māksliniece Dana Dombrovska, metālmākslinieks Normunds Bērziņš, video mākslinieks Artis Dzērve un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Producents Aigars Dinsbergs.

Rokoperas jauniestudējumu būs iespēja redzēt vēlreiz - 14. oktobrī Arēnā RĪGA. Biļetes www.bilesuparadize.lv

Informācijas avots: www.ogresnovads.lv