Ogre
1 oC

Piektdiena, 19. aprīlis

Šodien vārda dienu svin
Vēsma, Fanija

Labiekārtota Ķeguma dabas taka

Lai sekmētu dabas tūrismu un veidotu pilsētas atpazīstamību, Ķeguma pilsētā izveidota un labiekārtota jauna pastaigu vieta - dabas taka viesiem, tūristiem un  vietējiem iedzīvotājiem. Dabas takā uzstādīti informācijas stendi, kuros aplūkojama informācija par Ķeguma hidroelektrostacijas vēsturi un modernizāciju, kā arī Ķeguma dabas vērtībām. Labiekārtošanas darbu ietvaros uzstādīti  izglītojoši vides elementi, kā arī atkritumu urnas, soliņi un norādes.

Dabas taka atrodas Daugavas labajā krastā, gar Smilšu un Daugavgrīvas ielu. Tās sākums atrodas pie Ķeguma skatu platformas un tā stiepjas gandrīz 1 km garumā.

Pastaigājoties, var ne tikai baudīt dabas skatus, kas paveras uz Daugavu un Ķeguma HES, bet arī gūt informāciju visas takas garumā uzstādītajos stendos par Daugavas pirmās hidroelektrostacijas - Ķeguma HES celtniecību, paplašināšanu un modernizāciju, kā arī izzināt elektrostacijas uzbūvi, darbības principus, un to, kā ražo videi draudzīgu enerģiju mūsdienās.

Dabas takā izveidots arī informatīvs stends, kas dod īsu ieskatu Ķeguma pilsētas vēsturē un informāciju par tās ievērojamākajiem apskates objektiem un vietām. Tāpat iedzīvotāji un viesi laipni aicināti iepazīties ar informāciju par dabas vērtībām – augiem, kokiem, iežiem un kukaiņiem, kas sastopami Daugavas krastos vai tās tuvumā, kā arī zivīm, kas mīt Daugavā. Izvietotās konstrukcijas patiks arī bērniem un interesanta pastaiga būs garantēta! 

Izglītojošā konstrukcija par zivīm bērnus iepazīstinās ar zivju veidiem un palīdzēs tāsatšķirt pēc nosaukuma un raksturojuma.Savukārt augu puzle dod iespēju savienot augu attēlus, iepazīties ar to raksturojumu un nosaukumiem. Interesants ir arī izglītojošais stends, kas ļauj iepazīties ar koku veidiem un noskaidrot, kādu sugu kokiem katra lapa pieder. Informācijas stendā par kukaiņiem,noskaidrosi, kādas ir visbiežāk sastopamākās skudras, gliemji un rāpuļi dabas takā vai tās tuvumā. Bet uz diviem izglītojošajiem soliņiem takas sākumā un beigās iepazīsies ar dažādiem iežu veidiem un to aprakstiem.Ogres novada Ķeguma pilsētas pārvalde izsaka pateicību AS "Latvenergo", kura  atbalstīja, nu jau bijušās, Ķeguma novada pašvaldības ieceri, par dabas takas izveidi un labiekārtošanu. Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejs iesaistījās informācijas sagatavošanā par Ķeguma HES, to papildinot ar interesantiem faktiem par ražotnes celtniecību un unikālām fotogrāfijām no muzeja krājuma. Izmantojot stendos redzamos QR kodus, ikviens interesents attālināti var gūt noderīgu informāciju par enerģētikas mantojumu un nozares attīstību.