Ogre
1 oC

Piektdiena, 19. aprīlis

Šodien vārda dienu svin
Vēsma, Fanija

Nomarķēts zaļā ceļa posms “Rīga-Ērgļi”

Šī publikācija ir sagatavota ar Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Ogres novada pašvaldība, un tā var neatspoguļot Programmas, Programmas dalībvalstu Latvijas un Krievijas, kā arī Eiropas Savienības viedokli.

 

Nomarķēts zaļo ceļu posms

Šajā rudenī noslēdzies projekts “Greenways Riga–Pskov”, kura ietvaros ir izstrādāts un nomarķēts 98 km garais zaļais ceļš “Rīga-Ērgļi”. Maršruts ved pa kādreizējo dzelzceļa līniju, kas ir piemērota velobraucējiem, pārgājienu mīļotājiem, zirgu izjādēm un ziemā - slēpotājiem. Maršruta segums lielākoties ir grants vai meža ceļš un dabā ir marķēts ar kilometru atzīmēm un norādes zīmēm uz tuvākajiem objektiem.

Jauno maršrutu visērtāk sasniegt no Ogres dzelzceļa stacijas, dodoties pa 160. velomaršrutu, kas kalpo kā savienojošais posms. Maršruts marķēts ar zilajām velomaršruta zīmēm. Tas ved cauri Ogres Zilajiem kalniem un Tīnūžiem līdz nonāk bijušajā Kangaru dzelzceļa stacijā, par ko rūpi uzņēmusies Ropažu novada pašvaldība.

No šejienes ceļš jāturpina Ērgļu virzienā, neaizmirstot paviesoties interesantākajos apskates objektos, piemēram, Suntažu muižā, alus darītavā “IndieJānis” un Šūpoļu parkā. Noteikti vērts piestāt bijušajā Ķeipenes stacijā, kur pāri sliedēm slejas tunelis no 24 kinokadriem, netālu atrodas milzu galds un krēsli kino dižgariem, kā arī izveidoti citi vides objekti. Stacijas ēkā apskatāma kinorežisoram S. Eizenšteinam veltītā ekspozīcija.

Dodoties pa zaļo ceļu, iesakām izmantot bezmaksas audiogidu, kas pieejams mobilajā aplikācijā “Ogres novadnieks”. Sadaļā “Tūrisms” pieejami interesanti stāsti par dzelzceļa līnijas “Rīga-Ērgļi” tapšanu un  norietu, kā arī vēsturiskās fotogrāfijas.

Iespējams, pateicoties zaļo ceļu attīstībai, tiek sakoptas bijušās dzelzceļa stacijas. Taurupes stacijā notiek atjaunošanas darbi, periodiski tiek rīkotas talkas, kurās aicināts piedalīties ikviens interesents. Arī Suntažu stacija nonākusi privātīpašnieku rokās un nesen sākusies rosība. Iespējams drīzumā arī šeit tiks piedāvāti pakalpojumi tūristiem.

Projekta “Greenways Riga–Pskov” ietvaros uzstādīti tūristu skaitītāji Ķeipenes stacijā un Ogres Zilajos kalnos, kā arī iegādāti sliežu velosipēdi (rail bike) Ķeipenes stacijā. Noslēdzoties projektam, izdotas zaļā ceļa posma Rīga-Ērgļi kartes tūristiem. Tajās norādīti zaļā ceļa tuvumā esošie apskates objekti, pieejamie pakalpojumi, kā arī atzīmētas visas bijušās stacijas un attālumi starp tām. Kartes būs labs palīgs, dodoties velobraucienā pa zaļo ceļu. Tās pieejamas Tūrisma informācijas centrā, kā arī elektroniski mājaslapā www.visitogre.lv, sadaļā “Maršruti un kartes”.

Zaļais ceļs Rīga-Ērgļi Sliežu velosipēds Ķeipenes stacijā

Projekts Nr. LV–RU– 006 “Development of the green tourism routes uniting the border regions of Latvia and Russia for common sustainable development of small cities and rural areas” (Greenways Riga – Pskov) “Zaļo tūrisma maršrutu attīstība, vienojot Latvijas un Krievijas robežreģionus mazo pilsētu un lauku teritoriju kopējai ilgtspējīgai attīstībai” (Greenways Riga - Pskov) realizēts Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014–2020 ietvaros.