Ogre
2 oC

Piektdiena, 19. aprīlis

Šodien vārda dienu svin
Vēsma, Fanija

Veiksmīgi aizvadītas "Mājas kafejnīcu dienas" Ogres novadā

Mājas kafejnīcu dienas Ogres novadā 20212021. gada 2. un 3. oktobrī Publisko un privāto partnerattiecību biedrība “Zied zeme” sadarbībā ar lauku tūrisma asociāciju “Lauku ceļotājs”, Ogres novada Tūrisma informācijas centru un 15 māju saimniekiem īstenoja “Mājas kafejnīcu dienas” Ogres novadā!

Aizvadītajā nedēļas nogalē Ogres novada teritorijā norisinājās “Mājas kafejnīcu dienas”, kurās piedalījās 15 māju saimnieki no Ogres un Ikšķiles, kā arī Ogresgala, Madlienas, Tomes, Lielvārdes, Tīnūžu, Lauberes un Krapes pagastiem.

Saimnieki tika aicināti vērt savas “mājas kafejnīcas” durvis un uzņemt apmeklētājus, ļaujot tiem izbaudīt vietējo kulināro piedāvājumu, iepazīstot arī to tradīcijas un kultūru. Savas durvis ikvienam apmeklētājam vēra gan esoši ēdināšanas uzņēmumi, gan saimniecības un vietējie iedzīvotāji, kas ikdienā nenodarbojas ar ēdināšanu vai viesu uzņemšanu.

Mājas kafejnīcu piedāvājums bija ļoti plašs, galdā tika celtas rudens veltes, ģimenes tradīcijās loloti gardumi, sātīgi pamatēdieni un bija arī iespēja piedalīties ēdiena gatavošanā. Kopā mājas kafejnīcas Ogres novadā pulcējušas 2025 viesus no visas Latvijas, kā arī viesus no Vācijas un Francijas. Viesu skaits katrā no mājas kafejnīcām bija atšķirīgs - sākot no 20 viesiem beidzot ar 412 viesiem un tukšiem katliem. Kā atzina māju saimnieki – šī bija vērtīga iespēja izmēģināt savus spēkus viesu uzņemšanā un ēdināšanā. Saņemtas neskaitāmas labas atsauksmes, gūta iedvesma nākotnes izaugsmei un gūta neatsverama pieredze viesmīlībā.

Mājas kafejnīca Ogres novadā 2021PPP biedrība “Zied zeme” izsaka pateicību ikvienam “Mājas kafejnīcu dienu” māju saimniekam, visiem sadarbības partneriem un koordinatoriem par ieguldīto darbu, enerģiju un radīto krāšņo gastronomisko piedzīvojumu! Paldies visiem “Mājas kafejnīcu dienu” apmeklētājiem par atsaucību, labajiem vārdiem un kopā aizvadītajām pirmajām, bet ne pēdējām “Mājas kafejnīcu dienām” Ogres novadā!

“Mājas kafejnīcu dienu” ideja ir aizgūta no Igaunijas, kur šādas dienas notiek jau vairākus gadus, un šis gads nav izņēmums. Igaunijā "Mājas kafejnīcas dienas" notiek vasarā un agrā rudenī dažādos reģionos un dažādos datumos, parasti nedēļas nogalēs. Igauņi aicina viesus savās lauku sētās - uz mājas kafejnīcām, kas ir atvērtas tikai tajā konkrētajā dienā, dodot iespēju nogaršot vietējos mājas ēdienus, kas gatavoti no vietējām izejvielām. Citreiz maltītes tiek pasniegtas ļoti unikālās un mājīgās vietās, kur ikdienā nav kafejnīcas, piemēram, šķūņos. Katrā reģionā, kur notiek "Mājas kafejnīcu dienas", ir iespēja atklāt dažādas unikālas kafejnīcas, kas ir raksturīgas tieši šai vietai un kurās tiek pasniegts ēdiens, pamatojoties uz ģimenes receptēm.

Mājas kafejnīca Ogres novadā 2021 Mājas kafejnīca Ogres novadā 2021

Mājas kafejnīcu dienas Ogres novadā 2021 Mājas kafejnīcu dienas Ogres novadā 2021

Informāciju sagatavoja
Iluta Jansone,
“Mājas kafejnīcu dienu” Ogres novadā koordinatore.