Ogre
13 oC

Ceturtdiena, 28. marts

Šodien vārda dienu svin
Ginta, Gunda, Gunta

Ogres centrālā skvēra pārbūves projekts iegūst 1. vietu konkursā

Ogres pilsētas skvērs2. septembra vakarā Ogres Centrālajā bibliotēkā norisinājās pasākums, kurā tika paziņoti konkursa “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021” rezultāti. Konkursu organizē biedrība Building Design and Construction council sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Valsts būvniecības kontroles biroju.

Konkursa mērķis ir popularizēt esošus un nākotnes objektus un idejas, kuru sākotnējā vērtība ilgtermiņā nemazinās, kuru funkcionalitāte un struktūra ir vērsta uz nevainojamu kalpošanu sabiedrības labā desmitiem gadu vai arī ir veikta pārdomāta esošu objektu atjaunošana.

Ogres novada pašvaldība pēdējo gadu laikā konkursam regulāri piesaka kādu no pašvaldībā realizētajiem infrastruktūras projektiem, piemēram, pērn nominācijā “Ilgtspējīgākais projekts” tika pieteikts Ogres Centrālās bibliotēkas ēkas projekts, kurš ieguva 1. vietu.

Šogad konkursam “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021” nominācijā “Labiekārtojums” pašvaldība pieteica projektu “Ogres pilsētas centrālais skvērs” – konkursa žūrija, izvērtējot īstenoto projektu, tam ir piešķīrusi 1. vietu.

Ogres pilsētas vēsturiskās apbūves teritorijā esošā skvēra pārbūves idejas tapšanā pašvaldība bija iesaistījusi studentus, jaunos ainavu arhitektus, latvisko dzīvesziņu principu pielietošanu skvēra pārbūves koncepcijas izstrādē konsultācijas sniedzis latviešu grafikas dizainers un mākslinieks Valdis Celms.

Skvēra pārbūves darbu rezultātā 9892 m2 platībā izveidota labiekārtota teritorija Ogres pilsētas vēsturiskās apbūves rajonā – izbūvēta multifunkcionāla skatuve, digitālo strūklaku ansamblis, izveidots mūsdienīgs labiekārtojums ar “zaļo” lietus ūdens novadīšanas risinājumiem, veikta skvēra apgaismojuma sistēmas pārbūve, bruģa seguma pārbūve, izbūvēti soli, velostatīvi, atkritumu urnas, šūpoles, informācijas stends ar skārienjūtīgu ekrānu, izbūvēta sabiedriskā tualete. Papildus projektā paredzētajiem darbiem skvērā ir uzstādīts mūsdienīgs dzeramā ūdens brīvkrāns.

Centrālais skvērs tiek izmantots visos gadalaikos, tā ir iecienīta vieta kultūras pasākumu norisei, dažādu mērķauditoriju pasākumiem, to ir iecienījuši ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī pilsētas viesi no tuvākas un tālākas apkaimes.

Informācijas avots: www.ogresnovads.lv