Ogre
11 oC

Ceturtdiena, 2. maijs

Šodien vārda dienu svin
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ķeipenes stacija iegūs jaunu vizuālo tēlu

Ķeipenes pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Sirsonis informē, ka ir uzsākti Ķeipenes dzelzceļa stacijas ēkas renovācijas darbi. Ēkā atrodas Komunikācijas centrs un kino režisoram Sergejam Eizenšteinam veltīta ekspozīcija.

 
Ķeipenes stacijas ēka celta 20. gadsimta trīsdesmitajos gados, kara laikā cietusi, pašreizējā izskatā tā atjaunota 1951. gadā. Kopš 2004. gada ēkā atrodas "S.Eizenšteina komunikāciju centrs Ķeipenē" ekspozīcija un darba telpas.
 
Kādreizējās stacijas ēkai tika veikta tehniskā apsekošana, kurā konstatēts neapmierinošs stāvoklis jumta, grīdas konstrukcijām, logiem, iekšējai un ārējai apdarei. 2014. gadā izstrādāts vienkāršotās renovācijas projekts, kas aktualizēts 2017. gadā. Pēc tehniskās apsekošanas secināts, ka ēkas tehniskais stāvoklis draud iznīcināt ekspozīcijas mākslinieciskās vērtības, jo cauri pamatiem sūcas mitrums un bojā sienas, tās ir mitras un aukstas.
 
2017. gada maijā Ogres novada pašvaldība Publisko un privāto partnerattiecību biedrības “Zied zeme” sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015-2020 izsludinātajā projektu pieteikumu iesniegšanas 4. kārtā iesniedza projekta “S.Eizenšteina un kino atdzimšana Ķeipenē” pieteikumu, lai iegūtu finansējumu Ķeipenes dzelzceļa stacijas, kurā izvietots Eizenšteina komunikāciju centrs, renovācijai. Pagājušā gada augustā tika saņemts Lauku atbalsta dienesta (LAD) lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu. Projekta kopējās izmaksas ir 92 875,82 eiro, no kurām projekta attiecināmās izmaksas - 50 000 eiro. Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalsta finansējums ir 70% no projekta attiecināmo izmaksu summas un Ogres novada pašvaldības līdzfinansējums ir 30% no projekta attiecināmo izmaksu summas. Projekta neattiecināmās izmaksas sedz Ogres novada pašvaldība.
 
2017. gadā tika izsludināts iepirkums. Iepirkuma procedūras rezultātā SIA “CLEANHOUSE” nosolītā būvdarbu izpildes cena ir 76 756,87 eiro (bez PVN). Darbi tika uzsākti 21. martā, līgums paredz, ka tie jāpabeidz 9 mēnešu laikā.
 
Komunikācijas centra vienkāršotās renovācijas projekts paredz jumta nomaiņu, ēkas pamatu hidroizolāciju, gruntsūdeņu novadīšanu, terases grīdas atjaunošanu, iekštelpu (ekspozīcijas un darba telpa) sakārtošanu, centralizētas apkures sistēmas ierīkošanu visās telpās, videonovērošanas iekārtas uzstādīšanu un elektroinstalācijas atjaunošanu.
 
S. Eizenšteina komunikācijas centra vadītāja Kristīne Antonova informē, ka līdz ar darbu uzsākšanu stacijas telpas un ekspozīcija apmeklētājiem ir slēgta. Bet, tā kā stacijas apkārtnē vēl ir daudz ko skatīt un stāstīt (milzu galds, 24 kadru tunelis, bāka ar pastkastēm un Potjomkina aka, kas tiks atvērta 1. maijā), tad ekskursijas tiek organizētas arī turpmāk un tās var pieteikt pa tālruni 25577645.
 
Projekts tiek īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākuma “Atbalsts LEADER vietējai attīstībai” apakšpasākuma “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ietvaros ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējumu un Ogres novada pašvaldības līdzfinansējumu. Valsts un Eiropas savienības atbalsta piešķiršanu administrē Lauku atbalsta dienests.
 
Vairāk informācija par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejama Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē:https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_lv.htm.